Home - Historie
Historie

Ontstaan van het Judo

Op 28.10.1860 werd te Mikage, bij Kobe, meester Jigoro Kano geboren. Met zijn familie verhuisde hij in 1871 naar Tokio. Hij studeerde daar filosofie, economie en politieke wetenschappen. Later werd hij leraar aan de school voor edelen (gakushuin) en bekleedde ook hoge staatsposten.

Ten gevolge van zijn tengere lichaamsbouw ging hij het oude ju-jitsu bestuderen. Hij had in verhalen kennis gemaakt met het principe dat door gebruik van ju-jitsu het voor een zwakkere mogelijk was een sterkere te overwinnen. Een oude Japanse ju-jitsu meester en vriend van de familie Kano, Teinosuke Yagi, bracht Jigoro Kano in contact met het ju-jitsu. Na lang zoeken kreeg Jigoro onderricht van de meesters Hachinosuke Fukuda en Masatomt Iso van de tenshin-shin'yo ryu en van meester Tsunetoshi Iikubo van de kito ryu. Deze drie meesters leerden Jigoro Kano de geheimen van hun respectievelijke scholen. Verder vervolmaakte hij zich nog door studie van geschriften van andere ju-jitsu-scholen en ook door het bestuderen van buitenlandse werken over lichamelijke opvoeding. Daarna bouwde hij zelf een systeem op waarin ook veel aandacht werd besteed aan het geestelijk aspect.

In 1882 opende meester Kano zijn eigen school onder de naam kodokan judo (school tot het onderricht van de zachte weg). Hij startte in de Eishoji tempel met negen leerlingen. Met opzet had meester kano jitsu niet gebruikt maar veranderd in do, zo onderwees hij geen ju-jitsu maar wel judo (ju is het principe, jitsu is de kunst en do is de weg). Kodokan kwam erbij omdat de naam judo reeds door een andere jitsu-school (shikishin ryu) was gebruikt.

Na een moeilijke start en minachting van andere jitsu-scholen brak het kodokan-judo door in 1886. Dat jaar richtte de hoofdstedelijke politie van Tokio een tornooi. Hieraan namen 15 judoka's van meester Kano en 15 jitsuka's van meester Totsuka deel. Het werd een 13-0 overwinning voor het kodokan.

De suprematie van het kodokan was bewezen en de sport verspreidde zich over Japan en later over gans de wereld.

In 1887 kwam de technische zijde van het judo tot zijn voltooiing, terwijl de spirituele fase zijn vervolmaking kreeg in 1922 met twee spreuken: seiryoku zen'yo (maximum resultaat) en jita kyoei (onderlinge weldaad).

Na een vergadering met het Internationaal Olympisch Comité te Cairo, overleed meester Kano (04.05.1938) op het stoomschip Hikawa-Maru aan een longontsteking.

Clubgeschiedenis

Onze vereniging is opgericht in 1963 als één van de eerste zaalsporten in Maasmechelen. Oorspronkelijk zijn we gestart onder de naam Judoclub Mechelen a/d Maas, later verandert in JC Were Di, daarna in JC Weer Dich en tenslotte in Kiichi-Sai Maasland. De letterlijke vertaling van Kiichi-Sai is: verbijfplaats van de eenheid.

Na een omzwerming van minstens zoveel dojo's als er namen zijn geweest, belandden we tenslotte in de huidige judohal. Aanvankelijk hebben we het Judo voornamelijk als recreatiesport beoefend. Vanaf 1986 zijn we overgeschakeld op het wedstrijd-judo en dit niet zonder succes. De kampioenstitels zijn sindsdien haast niet meer te tellen. Naast de vele Provincial, Regionale en Nationale Kampioenen, hebben we ook medailles behaald op Europese en Wereldkampioenschappen.

 
Powered by Kiichi-Sai Maasland